Binnentuin Limburgia

Van plan tot uitvoering

Achter de huurwoningen aan Limburgiaplantsoen/Govert Flinckstraat/Venweg ligt een achterpad naar de achtertuinen, met groenstrook en afsluitbaar met een poort. Deze groenstrook was ooit, bij de aanleg, beplant met onvriendelijk ogende, prikkende struiken. Niet echt iets waar je als omwonende van kan genieten. Initiatiefnemers Harriet en Wendy bedachten een bloeiende insectentuin en gingen, na uitgebreid overleg met Weller, eind 2019 zelf aan de slag om een schitterend bloeiend tuintje voor de omwonenden te creëren, waar vlinders, bijen en andere insecten naar hartenlust terecht kunnen.

Bloemen en beestjes
Nadat de bewonerscommissie de toestemming en het benodigde budget had gekregen, ging men aan de slag. Oude verwilderde struiken werden gerooid, mooie vlinderstruiken werden gesnoeid en behouden. Nieuwe bloeiende, vaste planten werden ingekocht en gepoot, een boom werd geplant en een kruidentuintje werd aangelegd in terrasbakken. Voor insecten kwamen er 2 grote insectenhotels, 16 nestkasten voor mussen en uiteindelijk zelfs een egelhuisje. In september 2020 opende wethouder L’Espoir de kersverse ‘Binnentuin Limburgia’, die van Weller zelfs het predicaat WELLERBEE-waardig kreeg.

Tijdens de wijkdag “Zuid springt eruit” in 2021 werd de binnentuin ook door andere wijkbewoners bezocht en bewonderd. Wilt u ook eens een kijkje nemen om plannen te maken voor uw eigen buurt? Neem dan contact op met Bewonerscommissie Brunssum-Zuid via bcbzuid@ziggo.nl